Tuesday, March 13, 2007

The land of pure happiness.




Det har vært særdeles interessant å følge med i norske medier den siste tiden. Vi blir stadig minnet om at samfunnet vi lever i mest sannsynlig ikke er så trygt som vi innerst inne har trodd. Jenter blir voldtatt i sine egne oppganger, utelivsbransjen florerer av kriminelle drapsmenn og sist men ikke minst; de som jobber i norges største organisasjon som skal kjempe for våre rettigheter i arbeidslivet, har selv følt en viss frykt når de kommer på jobb. Ikke at de har vært redde for å bli drept eller voldtatt, men en innkallelse til sjefens kontor har vært nok til å gå med nervene utenpå kroppen.
Dette skal overhodet ikke handle om Valla, hennes avgang eller LO, men medienes makt.
Det heter seg sånn at media er den fjerde statsmakt, og med det følger det et visst ansvar på godt og vondt. Dagens samfunn, i vår del av verden, er et informasjonssamfunn hvor informasjon bytter hender kjappere enn noen gang, og tilgangen er nærmest ubegrenset for samtlige borgere. Likeledes har mannen i gata fått tilgang til å publisere sine synserier på verdensveven i ulike diskusjonsgrupper, blogger og communities. Ytringsfriheten lever med andre ord i beste velgående, eller skal vi si verste?
Det hadde nødvendigvis ikke vært så ille hvis folk hadde forstått hvilket ansvar som kommer med denne muligheten til publisering. Dette gjelder like mye de som er journalister av yrke, til de som leker at de har ordet i sin makt. Likeledes stiller det krav til de som velger media som sin kommunikasjonskanal. Et godt eksempel på et menneske som prøver å utnytte media, på en usmakelig måte, til sin fordel er Marianne Aulie. Hun var gjest i radioprogrammet til Mina og utbasunerte på direktesending at hun for 14 år siden hadde blitt forsøkt neddopet og voldtatt. Hun var heller ikke snauere enn at hun gikk ut med navnene på gjerningsmennene. Dette er da en sak som aldri ble anmeldt fordi Aulie på daværende tidspunkt ikke følte at hun hadde det nettverket som var nødvendig for at hun skulle kunne komme seg gjennom det. Aulie jobbet på denne tiden som modell, og overgriperne var menn som i dag har store navn innenfor underholdningsbransjen. 14 år senere velger hun altså å gå ut i media med saken. Saken er foreldet, og det hele blir de involverte parters ord mot ord. Aulie hevder også at hun gjør dette for kvinner. Jeg er ikke helt sikker på hva hun mener at skal gagne kvinner i dette tilfellet, men tanken er muligens noe i den retningen at jenter skal tenke ”et kjent fjes har også opplevd det samme som meg, I am not alone”. Hvis det ikke hadde vært for namedroppingen av kjente menn, så kunne dette imidlertid ha fungert, men i stedet ser det ut som et PR-stunt som spiller på den frykten som finnes blant jenter i dag, og spesielt i Oslo. Dårlig gjort,Aulie!
Et annet eksempel på hvordan media brukes i dag, på usmakelige måter, kan sies å være Tønne-saken. Tønne var mistenkt for økonomisk kriminalitet, og ble dømt av media i så sterk grad at han valgte å ta sitt eget liv. I etterkant raste debattene om hvem som var de skyldige for hans bortgang. Et viktig tema å ta opp, men jeg kan tenke meg at familien til Tønne ikke syntes det var spesielt festlig å lese om dette hver eneste dag.
Man kan helt sikkert finne utallige eksempler på hvordan media har ødelagt hverdagen til mennesker på en eller annen måte, men jeg gir meg her. Jeg må nesten det, ellers kommer jeg til å legge ut om hva jeg egentlig mener om Michael Moore, og det tar altfor lang tid.

Og til alle dere som skal kommentere den minste ting i ulike diskusjonsgrupper; ha litt kritisk sans. Det var f.eks overhodet ikke morsomt at Jan Werner døde.

7 comments:

Anniken said...

Er du lei av alle Jan Werner/Anna Nicole/Tønne-vitsene mine, sier du? Makan!

Aulie er ganske usmakelig, ja. Dog tror jeg lett på at iallfall det ene navnet kan ha gjort noe slikt, men å hoie ut navn 14 år senere? De har jo ikke sjans til å bevise verken det ene eller det andre. Hun virker ganske barnslig i det meste hun sier, egentlig.

Frk. Svare said...

Jeg tviler ikke på at disse kara har gjort noe de ikke skulle, men uansett: Marianne Aulie er ikke den mest troverdige sjelen.

Anniken said...

Hun har vært sammen med Aune Sand. Dømmekraften hennes er åpenbart ikke helt på plass.

ida said...

Fullstendig enig med siste kommentar.

Frk. Svare said...

Tighte røde skinnbukser og sjampis kan få hvilken som helst kvinne til å smelte.

C said...

Jeg har akkurat drømt at jeg var på hyttetur i Peru og drakk champagne med veldig masse is midt på natten, også var det et eller annet barn som ikke skulle leke i veien mens jeg puttet isbiter i motorrommet på bilen.

Mm.
Ordverifiseringen på bloggen din har ikke funket for meg på flere dager, så jeg har skrevet veldig mange kommentarer på ting som jeg aldri har fått verifisert og lagt opp! *surve*

erceno said...

hm.

Jeg ville ikke ha kastet inn Tønne i debatten ift klovnemalerdamen.

Han ble jo offer for den utspekulerte trekk-høyt-opp-og-slipp-laaangt-ned -taktikken som blant annet DN (først og fremst), samt Dagbladet brukte mye. Det var jo en periode for noen år siden der man nesten på forhånd kunne skjønne at "denne karen har de noe dritt på" - om de skrev litt positivt i en periode. Det samme egentlig med Terje Røed Larsen, og det fiksefiske-greiene han ble tatt for ift Jagland-regjerningen. Aulie klarer jo alt dette helt på egenhånd!

Nuvel - nok om det.

Tror vi forresten Abel fikk sett rumpa til Aulie så veldig mye før oss andre? ...jammen ikke sikker jeg.